'' KOMUNITI BEKAS PELAJAR SMKKK ''


 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
HIT COUNTER
SEJAK 01 JULAI 2009 anda adalah pelawat yang ke??
hit counter
hit counter
rentak muzik hiburan terkini
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» When the first Whirlpool Duet album was released in December 2001
Mon Aug 01, 2011 7:11 pm by Guest

» mari baca....penting ini!!
Thu Sep 10, 2009 12:05 pm by datin

» hayati lah oleh mu...
Thu Sep 10, 2009 11:33 am by datin

» raye.... raye.... raye... jom raye...
Mon Sep 07, 2009 11:26 am by datin

» HANTAR EMAIL GUNA SMS
Fri Aug 21, 2009 11:07 am by Admin

» kEyboard sHortCut....
Fri Aug 21, 2009 10:58 am by Admin

» TRIK KUNCI FOLDER KAMU.
Fri Aug 21, 2009 10:50 am by Admin

» NEW PAPARAN SKIN JAM WINDOW ANDA
Fri Aug 21, 2009 10:43 am by Admin

» CARA MENGHAPUSKAN FILE/FOLDER YANG SUSAH DI HAPUSKAN
Fri Aug 21, 2009 10:25 am by Admin

Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Top posters
Admin
 
datin
 
Ms Velentine
 
syahsuke
 
Statistics
We have 7 registered users
The newest registered user is awek kota klias

Our users have posted a total of 50 messages in 31 subjects
LINK

http://www.spa.gov.my/


Share | 
 

 apa itu SPAMMER??

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin


Posts : 38
Points : 104
Reputation : 1
Join date : 21/05/2009
Age : 37
Location : beaufort and lahad datu

PostSubject: apa itu SPAMMER??   Fri May 22, 2009 12:13 am

Di sini aku ingin share-kan satu info yg mungkin amat berguna pd kita semua. Ini bkn dgn niat hendak menimbulkan kekeruhan, kekecohan, syak-wasangka ataupun tak puashati di kalangan kita. Bkn jugak saja2 nak menunjuk2 atau nak merendahkan sesiapa. Sebelom tu aku nak minta maaf byk2 dan niat aku hanya ingin menyampaikan & kongsikan info ni...tak lebih dr itu. Tp, klu ada yg nak menambah atau modipaid sket info ni, dipersilakan....mnala tau info yg aku smpaikan ni kurang tepat, kan..kpd Tuan Admin gak klu2 post aku ni tak ngam d mata & tak b'kenan d hati rakyat jelata, kc delete jak oke.....Aku tak layak utk memberi nasihat atau pandangan bernas pd sesiapa sbb aku ni bkn siapa2 pd korg. Jd, sesungguhnya tiada manusia yg sempurna. So, apap0n yg baik itu sesungguhnya dari Allah Swt dan yg tak baik itu adalah dr kelemahan diri aku sendiri. Peace..

Apa itu spammers?

Spammers adalah individu yang gemar memenuhi ruang chat atau forum dengan posting yang tak berfaedah, teda tujuan, teda berkenaan ngan topik, menyibuk/semak/serabut, dsb.

Spammers terbahagi kepada 2 iaitu spambot dan individu.

Dr apa yg aku difahamkan, spambot adalah satu bot atau program yang telah diprogram untuk membanjiri email/forum/chatroom dengan tujuan pengiklanan atau menyusahkan orang lain.

Manakala, individu yang digelar spammers adalah mereka yang mungkin:

a) keboringan tahap gajah nak tumbuh tanduk
b) suka menyusahkan orang atau menyindir dgn maksud nak bangkitkan kemarahan user lain
c) tak tau nak posting apa....men redah jerr

Note : ini dr apa yg aku d fhmkan la secara umum..ermm..tp sbnrnya byk lg, tp len2 tu sensitif sketla..huhu..so, ni sbgai contoh jakla, oke..

So, adakah anda seorang spammers?

Sedar atau tidak, kita mungkin telah pun menjadi seorang spammers.. (termasuk aku gak ni..huhu) Tujuan tu nak masuk borak2 jak kunun tapi dah kena "mark" sebagai spammers lak..so, camana kan?

Jangan ambil mudah, spammers amat tak disukai oleh sesetengah golongan orang. Inilah hakikatnya dlm dunia virtual seperti ini. Sampai mgkin ada yg menyampah, meluat dsb sehinggakan bleh menimbulkan sangkaan yg bkn2 t'hdp org itu... Jadi jika anda rasa anda spammers, cuba ubah gaya posting anda di forum. Ubah sket jak....jgnla nerd sgt p0n..lurus bendul p0n tak siok gak...huhu

Sebenarnya, d mana2 forum atau chatroom p0n, mesti akan ada spammers. Ini adalah neutral dlm dunia virtual kerana setiap orang yg mampu berbual dan terus berbual dan tidak akan cuba berhenti. Itu dah normal, kan?

So, bagaimana untuk mengelakkan diri menjadi seorang spammers?

Klu bleh la kan...cuba elakkan berbual kosong, mengarut, mencarut, mahupun melatah dalam topik2 serius. Kalau rs2 nak sesuatu yg lebih privasi, lebih baik private msg org berkenaan. So, lebih selamat dan selesa & tak timbul gosip atau fitnah.

D mana saya nak berbual kosong secara beramai-ramai?

Oke, dlm ORANG kita ada thread/section perkenalkan diri & Macam2. Di sinilah tempat untuk anda berkenalan, bermesra, bergurau dan mengarut. Jadi gunakanlah bahagian ini sebaik mungkin untuk menambah kawan baru mahupun musuh baru....

Di mana tempat yg saya TAK sepatutnya mengarut?

Di bahagian yg agak serius seperti Isu2 Semasa atau Nilai2 Agama. Topik2 ini mungkin diambil serius oleh sesetengah user, jadi jika anda cuba menyampuk tak tentu pasal atau buat lawak bodoh yg tak kelakar langsung dan menampakkan kebodohan anda, anda mungkin akan tak disukai oleh sesetengah pihak dan mungkin akan mengundang perkara2 yg tak diingini. Ini adalah demi mengelakkan kepada pergaduhan, salah faham dan dikhuatiri carutan akan mengundang atau menyentuh sensitiviti individu secara peribadi.

Bagaimana jika saya dah terspam?

Kita bleh buat lawak sebenarnya, asyik serius jak plak mmg tak best kan..tak ceria, tapi biarla bertempat... Dalam topik serius tu p0n kalau rasa2 ada hati nak spam, PLEASE SPAM WITH CARE! dan lepas spam tu, cuba alihkan balik ke topik asal. Jangan biarkan topik tu mengarut berjela2, oke! Alaa..besala kan...kdg kitani dah terbiasa bah ngan menyimpang atau lari sket dr topik asal tu..Tapi, jgn la smpai menyimpang jauh smpai lupa dunia pulak...tak bestla...cam syok sndiri lak kan..ujung2 teda penghujung lak karang...wahaha..last2, jumpa jln mati..huhu

ermm..misalnya kan, cuba bygkan yg korg tgh borak2 ngan urg yg lebih tua dr korg...urg tua b'ckp, korg plak bt2 lucu atau "mengajuk" ckp dorg. Mesti urg tua akan ckp, "Ishh budak ni..org tua b'ckp dia memain lak..di'ajuk'nya plak ckp kita..kuang ajo btul!!" lebih kurang camtula bah....lebih kurang jak, oke! hehe..contoh jak tu..huhu

So, please....klu nak diskas sesuatu, biarla diskas btul2...klu nak bt lawak, bt lawak kat tmpatnya....klu ada yg terpesong, org len kena beri tunjuk jln...so, sm2 kita igt-mengigtkan antara satu sm lain...camtu kan best!

elehhh....aku punya sukala mo crita apa...aku punya komputer gak...aku punya tangan yg menaip...cehhh! lantakla..!

Tapi kita kena igt, sebagai individu yg berakal, jadilah seorang yg ada sifat rendah diri sket... Sbb tak semua org tahu ttg sesuatu itu. So, tulah psl kita kena diskas & b'tanya ttg sesuatu yg kita tak tau dgn baik & bila seseorg itu minta pandangan dgn cara baik, kita pun kenalah beri respon yg sewajarnya. Jika anda tak mulakan, yg lain tak akan mengikut! Adakah anda seorang pemimpin atau pengikut? pandai2 la pilih nak jadi mana satu. Sesungguhnya manusia dikurniakan dengan akal. Hari ni mmg kita camni...esok2 plak bila umur kita dah meningkat ada org lain lak yg buat camtu kat kita plak, kita akan terasa kan....so, apapun tindakan kita pd hari ini, org len mgkin akan kenang & igt smpai bila2....dan pd masa itulah kita akan terpikir ttg semua ni...

So, aku jugak sering mengingatkan diri aku sendiri. Kita tak perfect dlm segala hal..bkn niat nak membanding2kan antara kita d sni, siapa yg pintar, sepa yg itu atau sepa yg ini.....bkn b'maksud sorg ckp camni..ahh dialah eksen nak tunjuk baik...then sorg plak camni....lagak jak lebih...ntah apa2 ntah! So, kita berforum biar bertangggungjawab. Aku p0n kdg tensen gak psl keja & mcm2 la...tp, nak release tensen p0n kena pd caranya, kan...takkan tensen sbb kena mrh ngan bos atas silap sndiri, nak lepaskan geram pd org len yg tak tau apa2p0n..ermm..Bkn sbb kita nak jd seperti ahli politik, kena straight foward memanjang....bkn d sbbkan pangkat atau status seseorg...nak kena hormat atau sebagainya.....tapi, tanggungjawab sebagai manusia yg punya perasaan & b'timbangrasa....itu lebih penting...kita d forum ni bkn nak joined utk sehari dua la...mybe lebih lama lg kan...bak kata pepatah, "bt baik berpada-pada, bt jahat jgn sekali-kali..." semoga kita tak berburuk sangka sesama kita dan apap0n kekeruhan, kita cuba jernihkan
Back to top Go down
View user profile http://smkkotaklias.forumotion.net
 
apa itu SPAMMER??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
'' KOMUNITI BEKAS PELAJAR SMKKK '' :: KOMUNITI SMK KOTA KLIAS :: PERATURAN-
Jump to: